Hallonrutor med maräng
Förra helgen ställde jag till med kalas här i Höjda, slog ju till och blev tant (30 bast!) på riktigt. På kalaset bjöds det på mat och fikabuffé. Tanken med fikabuffén var att det skulle kännas lite som att gå på fik (om det kändes så för gästerna låter vi dock vara osagt...) och ta det man kände för. Så då blev det sju sorters kakor, sockerkaka och så de här hallonrutorna min mor rört ihop dagen till ära. Å som alla bra bakrecept kommer det från en tanttidning, nämligen Året Runt. Passade ju bra eftersom jag fyllde tant! Perfekt alternativ till tårta när man ska bjuda många eftersom den bakas i långpanna och blir lite festligare med sitt marängtäcke.
30-35 mindre bitar
- 3 dl strösocker
- 75 g smör, rumsvarmt
- 5 äggulor
- 6 dl vetemjöl
- 3 tsk bakpulver
- 1 msk vaniljsocker
- 2 ½ dl kall mjölk
- 3 msk kokande vatten
Hallonmaräng
- 5 äggvitor
- 5 dl strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 2 dl hallon
Sätt ugnen på 200 grader. Rör socker och smör vitt och poröst. Tillsätt äggulorna och rör samman.
Blanda de torra ingredienserna och blanda ner dessa i äggsmeten varvat med mjölk och vatten.
Bred ut smeten i en smord och bröad långpanna, ca 30x40 cm, eller använd ett smort bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 minuter.
Ta ut kakan och höj ugnsvärmen till 250 grader.
Vispa äggvitorna till hårt skum. Rör ner socker och vaniljsocker. Vänd försiktigt ner hallonen. Bred ut hallonmarängen på kakan och grädda 5-7 minuter. Marängen blir som en marängmassa. Skär kakan i bitar. Går bra att frysa.
/ Tant Hazel
Kommentarer
Trackback